BUGÜN ANNELER GÜNÜ… « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

EKMEKCİ’DEN RAKİPLERİNE TARİHİ ÇAĞRI

GENEL, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

BUGÜN ANNELER GÜNÜ…

Bu haber 13 Mayıs 2018 - 17:16 'de eklendi ve 567 kez görüntülendi.

Hayattaki anneleri saygıyla, vefat eden anneleri de rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. 

Dinimiz, anne ve baba hakkı üzerinde önemle durmakla birlikte, anneye özel bir önem atfetmektedir. Zira annelerin çocukları üzerinde herkesten fazla emeği bulunmakta, yavruları üzerinde en derin şefkat ve merhamet hissini anneler taşımaktadır.

Avrupalının sadece senede bir gün kutladığı “Anne ve Baba Günlerine” hiç ama hiç ihtiyacımız yoktur. Çünkü Analar gününü biz 1450 yıldır her gün kutlarken, batılı ancak 100 yıldır senede bir gün kutluyor. 

Biz Müslümanlar ise; “Rabbın, sadece kendisini (Allah’ı) ilâh tanımanızı,  şartsız itaat ve saygıyla kendisine kulluk (ibadet) etmenizi ve Anne ve Babaya devamlı iyilikle davranmanızı hükmetti. Şayet Anne ve Babanızdan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırlarsa sakın onlara, ‘Öff!’ bile deme! Onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle.. Ve İkisine de, sevgi, merhamet, şefkat ve  tevazu ile kol kanat ger. (İsra S.23-24)”  ilahi mesajların rahmet ışığında Anne ve Babalarımızı her gün doya doya sevmenin ve anmanın mutluluğunu yaşamalıyız.

Evet, biz Müslümanlar, Cennetin ayakları altına tahsis edildiği Anne ve Babalarımızı senede bir gün değil her gün defalarca anıyoruz. Beş vakit namazlarımız da anne ve babaya dua etmeden selam verdirmeyen yüce İslam Dinin müntesipleriyiz. Medine-i Münevvere ’de Annesinden uzun müddet ayrı kalma izni alamadığı için Resulullah (sav) Efendimizi göremeden dönen Yemenli Veysel Karani’leri örnek alan bir milletin evlatlarıyız.

“Anne-babası veya ikisinden biri yanında ihtiyarladığı halde, [rızalarını alamayıp] Cenneti kazanamayan şansız evladın burnu sürtsün. Anne-babasına iyilik eden evlat, Peygamberlerle beraber Cennete girer.” ”Anne-babasına iyilik edenin ömrü uzun, rızkı bereketli olur.” “En faziletli amel, vaktinde kılınan namazdan sonra anne-babaya iyiliktir.” “Anne-babanıza iyilik ederseniz, çocuklarınız da size iyilik eder.” “Ya Resulallah, yaşlı anama elimle yedirip içiririm. Abdestini aldırır, sırtımda taşırım. Hakkını ödemiş olur muyum? diye soran kişiye buyurdu ki; Hayır, yüzde birini bile ödemiş olamazsın.

O sana, yaşaman için hizmet ediyordu, sen ise, ölümünü bekleyerek hizmet ediyorsun. Ancak Allah Teâlâ, bu az iyiliğine karşılık çok sevap ihsan eder.” Hadisi Şeriflerinin şifa veren tavsiyelerine uyarak anne babalarımızın devamlı dualarını almaya çalışmalıyız.

Anne çocuğun ilk öğretmenidir. İyiyi, doğruyu, edebi, başkalarına saygıyı, paylaşmayı ilk öğretendir. Maddi, manevi  tüm  hizmetleri  karşılıksız verendir.    Onun kucağı sevgidir, şefkattir, güvendir, sığınaktır. Atalarımız “ Ana gibi yar, vatan gibi diyar olmaz” diyerek bunu ne güzel dile getirmişlerdir. Ancak evlatları için, her türlü fedakârlığı yaptığı halde yalnızlığa itilmiş, meşakkatlerin kucağına terk edilmiş, sahipsiz, gözü yaşlı anne ve babalarla sıkça karşılaşıyoruz. Gözyaşlarının, terk edilmişliğin, hayata küsmenin meydana getirdiği bu ızdırap tabloları vicdanları derinden yaralıyor. Oysa bu tabloları, huzur ve mutluluk, fedakârlık ve sabır, merhamet ve hoşgörü süslemelidir. Bizler onların varlığı ile sıkıntı değil, huzur ve mutluluk duymalıyız. Varlıklarını yük değil, nimet olarak algılamalıyız.  

Bütün bir yıl boyunca annelerine herhangi biriymiş gibi davranıp yılın bir gününde bir hediye ile gönül almaya çalışmak, büyük bir çelişki arz ediyor.Dün yine avm ler annelere hediye alma telaşıyla koşuşturan insanlarla doluydu.

Anneler Günü için yapılan araştırmalarda, “Annelerin bir hediye beklentilerinin olmadığını belirten araştırmacılar, annelerin bu konuda tek isteklerinin sık sık hatırlanmak ve sıcak bir gülüş” olduğunu söylüyorlar. Fakat, kapitalist ekonomik sistemin tüketim kültürünü canlandırmak adına anneye duyulan bağlılığı hediyeye indirgeyerek insanlara sunması kültürümüzdeki anne sevgisini yaralıyor.  “Anneni sevindirmek için mutlaka hediye al” mantığı ile insanları tüketim ve israf  kültürüne yönlendiren sistem, en kutsal değerlerden olan anne sevgisini ranta, kazanca çevirerek servetlerine servet karmaktadır.

“BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE ANNE BABA SEVGİSİ TEK GÜNE HAPSEDİLMEMİŞTİR” KAPİTALİZM ANNE SEVGİSİNİ DE METALAŞTIRIYOR

Anneyi; sadece yılın bir gününde hatırlamanın, ona gerekli değeri vermiş olmayı göstermemektedir. “Günümüz tüketim toplumu, her şeyi metalaştırdığı gibi, anne sevgisini de, ona bir hediye almak ile geçiştirilmesi gereken bir görev gibi anlıyor. Ve hatta anneler gibi en değerli varlıklarımızın, bir eşya karşılığında mutlu edilebileceğine dair bir kanaat empoze ediyor.”

Anneleri mutlu edecek onlara hizmettir,ihtiyaçlarının karşılanmasınıdır.Güzel ve gönül alıcı sözlerle onların duasını almaktır. Hediyeleşmenin güzel ve İslami bir gelenektir   ancak bunu kapitalist ekonomiye hareket kazandırarak değil, kendi değerlerimizi ayakta tutarak yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Annelerinin hizmetinde bulunarak büyük manevi kazancı kaybedip para ile annesine baktıranlar,onları evlerinde sıcak yuvalarında evlat ve torunlarının içinde duasını alarak hizmet etmek yerine huzur evlerine, yalnızlığa, perişanlıga terk ederek sadece anneler gününde bir demek çiçekle evlatlık görevlerini yaptığını zannedenler anneler gününde birkez daha  nefis muhasebesi yaparak evlatlık sorumluluklarını gözden geçirmeliler. Selam Ve Dua ile Allaha emanet olun…    

NE MUTLU ANNE- BABA DUASI ALAN EVLATLARA..14 MAYIS DEĞİL BİR  HAYAT BOYU SİZLERE HİZMET EDEBİLMEK ÜMİDİYLE YAŞAYAN ANNELERE SELAM VEFAT EDENLERİDE RAHMET  DİLİYORUZ…13 Mayıs 2018 pazar

ANNECİĞİM            
Ak saçlı başını alıp eline,
Kara hülyalara dal anneciğim!
O titrek kalbini bahtın yeline,
Bir ince tüy gibi sal anneciğim!

Sanma bir gün geçer bu karanlıklar,
Gecenin ardında yine gece var;
Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar,
Yaşlı gözlerinle kal anneciğim!

Gözlerinde aksi bir derin hiçin,
Kanadın yayılmış, çırpınmak için;
Bu kış yolculuk var, diyorsa için,
Beni de beraber al anneciğim!…

Necip Fazıl KISAKÜREK

Diyanet-Sen Mersin ŞB Başkanı

Ahmet GÖRGÜLÜ

Ahmet Görgülüdiyanetsen33@hotmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

beyaz tesettür elbiseAyakkabıBot ve çizmeGünlük ayakkabıBot ayakkabı modelleriÇizme ayakkabıTerlik ayakkabıSandaletBabetSpor ayakkabıTopuklu ayakkabıİç giyimMayoÇorapPijama takımıGece elbisesiPlaj giyimGiyimBüyük bedenEtekTrenckottarz eşofman takımları bayanMontGömlekPantolonT-shirtSweatshirtKırmızı elbiselerCeketÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası