Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından avukatlarımıza yönelik düzenlenen ve üç gün süren ‘Çocuk Adalet Sistemi’ Eğitim Programı tamamlandı. Ülkemizde çocuk adalet sisteminin ciddi bir değişimden geçmesi gerektiğine vurgu yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye’nin adalet sisteminin çocuklar için adil olmadığını, çocuk haklarını koruyan adalet sisteminin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
8, 9 ve 10 Şubat 2019 tarihlerinde Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Birimi’nde gerçekleşen ‘Çocuk Adalet Sistemi’ eğitimine, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu üyesi Av. Ece Kovan Demirtaş, Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Burcu Düzen ve avukatlar katıldı.
Eğitim kapsamında Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Mutlu, emekli çocuk Hâkimi ve Avukat Özcan Güven, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAV) Koordinatörü Av. Şahin Antakyalıoğlu’nun sunumuyla yapılan eğitimin 1. gününde avukatlar; ‘mağdur çocuk vakası, yarı yapılandırılmış vaka çalışması konularında bilgilendirildi. Ayrıca ÇİM ve AGO videoları izlenerek, soru-cevap şeklinde eğitime interaktif katılım sağlandı. Eğitimin ikinci gününde; suça sürüklenen çocuk vakası, korunma ihtiyacı olan çocuk ve tedbirler konularında; eğitimin üçüncü gününde ise, AİHM İçtihat programı sunumu ICC, pratik çalışmalar, pratik vaka grup sunumları ve genel değerlendirme yapıldı.
“ÇOCUK ADALET SİSTEMİ CİDDİ BİR DEĞİŞİMDEN GEÇMELİ”
Avukatlara verilen çocuk adalet sistemi eğitiminin, meslektaşlarının gelişimine katkı sağlamak için önemli olduğuna değinen Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye’deki çocuk ceza adaleti sisteminin henüz gelişmediğini belirterek, “Türkiye’nin adalet sisteminin çocuklar için adil olmadığı ve ciddi bir değişimden geçmesi gerektiği net bir şekilde görülmektedir. Çocuk adalet sistemi ayrı bir adalet sistemidir ve yetişkinler için üretilen adalet sisteminin bir parçası olamaz. Çocuk adalet sistemi, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme tarafından benimsenen, çocuk koruma sisteminin de bir parçası olmalıdır. Çocuğun adil yargılanma hakkı başta olmak üzere, çocuğun tüm haklarına ve haysiyetine saygı gösteren, koruyan bir adalet sistemi uygulanmalıdır” diye konuştu.
Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz eğitimin sonunda eğitimcilere teşekkür belgesi takdim etti. Bülten