Ülkemizde son birkaç yılda ekonominin giderek bozulması neticesinde gayrimenkul piyasasında sürekli fiyat artışı yaşanmaktadır. Taşınmaz fiyatlarının artmasıyla kira fiyatları da artmaktadır. Buna bağlı olarak daha önceki yıllarda yapılmış kira sözleşmelerinin bedelleri, kiraya verenler açısından mevcut piyasa koşullarının altında kalmaktadır. Bu nedenle kiraya verenler son yıllarda tahliye taahhütnamesi yapma yoluna başvurmaktadırlar.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
İstatistiksel olarak günlük hayatta en çok yapılan sözleşmelerden biri kira sözleşmesidir. Kira sözleşmeleri ile kiracının taşınmazdan çıkışı belirlenemez. Bu sebeple günümüzde kiraya verenler kendilerini korumak amacıyla kira sözleşmesinin yanında tahliye taahhütnamesi de yapmaktadırlar. Tahliye taahhütnameleri kira sözleşmesinden ayrı bir şekilde oluşturulan, belirli tarihte kiracının taşınmazdan çıkmasını sağlayan, kiraya veren yararına oluşturulan sözleşmelerdir.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Nelerdir?
*Yazılı olmalıdır ve kiracının hangi tarihte taşınmazdan çıkacağı belirtilmelidir.
Uygulamada tarih boş bırakılarak tahliye taahhütnamesi yapılmaktadır. Yapılan bu uygulamaya, beyaza imza atmak denilmektedir. Yargıtay, beyaza imza atan kişinin attığı imzanın sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu belirtmektedir. Yargıtay’ın bu yöndeki kararları uyarınca kiracının da bu şekilde imzaladığı tahliye taahhütnamesinden sorumlu olacağı belirtilmektedir.
*Tahliye taahhüdü kira sözleşmesi kurulduktan sonra verilmelidir. Yani kira sözleşmesi kurulmadan ya da kira sözleşmesi ile birlikte yapılan tahliye taahhütleri geçersiz olacaktır. Ama az önce de belirtmiş olduğum üzere kira sözleşmesi ile birlikte ya da daha öncesinde beyaza imza şeklinde kurulan tahliye taahhütnameleri geçerli olacaktır.
*Tahliye taahhüdü kiracı tarafından veya temsilcisi tarafından yapılmalıdır. Bu kişiler haricinde yapılan taahhütler geçersiz olacaktır. Birden çok kiracı varsa hepsi tarafından taahhüt verilmelidir.
*Kiracının taahhüt ettiği tarihten itibaren 1 ay içinde icra dairelerine veya mahkemeye başvurarak kiraya veren tahliyeyi talep etmelidir.
Dava Şartları Nelerdir?
*Yazılı tahliye taahhüdüne dayanarak dava açma hakkı taşınmazı kiraya verene aittir. Kiraya verenin taşınmazın maliki olmasına gerek yoktur. Ancak taşınmazın maliki, kira sözleşmesini yapan kişi değilse taşınmazın malikinin de dava açma hakkı bulunmayacaktır. Burada taşınmazın maliki dava açmak istiyorsa kiraya veren taahhütten doğan dava hakkını alacağın temliki hükümlerinden hareketle malike devredebilir. Böylelikle malik de dava açabilecektir.
*Tahliye taahhüdüne dayanarak kiracıyı taşınmazdan çıkarmak için taahhütte yazılı olan tarihten itibaren 1 ay içerisinde icra takibi veya tahliye davası açılması gerekmektedir. Kiracıya yapılan irade bildirimleri 1 aylık süreyi durdurmayacaktır ve hak kaybına neden olacaktır. Bu nedenle 1 aylık süre içerisinde icra takibinin başlatılması gerekmektedir. İcra takibi başlatıldığında, tahliye davası açısından süre duracaktır. İlerleyen süreçte tahliye davası açma hakkı da saklı kalacaktır.
*Kanunda açıkça 1 aylık sürede icra takibinin veya tahliye davasının açılabileceğinden bahsedildiği için kiraya veren tarafından kiracıya ihtar çekilmesine gerek yoktur.
Tahliye Taahhüdü Yaparken Kiracının Dikkat Etmesi Gerekenler
*Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşmesinin eki değildir. Bu şekilde söyleyerek size attırılmaya çalışılan imzalardan kaçının.
*Taahhütnamede, taşınmazdan çıkış tarihiniz boş bırakılmışsa imza atmayın veya tarihi yazdırın o şekilde imza atın.
*Kira sözleşmesi yapılırken, tahliye taahhütnamesini yaptırmayın, ilerleyen süreçte yaptırmaya dikkat edin.
Sonuç
*Kanunun kiracı lehine olan düzenlemelerinin aksine kiraya vereni koruyan tahliye taahhütnamesinin usulüne uygun şekilde düzenlenmiş olması halinde artık kiraya verenin, taşınmazını taahhütte belirtilen tarihte boşaltabileceği anlamına gelmektedir. Böylelikle tahliye taahhüdü kiracı açısından sonuçları oldukça ağır olan, kiraya vereni ise koruyan bir belge niteliğini taşımaktadır.