Vali Ali Hamza Pehlivan, 15 Nisan 2024 tarihinde başlayan balık av yasağının 15 Eylül 2024 tarihinde bitmesi ve balık av sezonunun açılması vesilesiyle Erdemli Balıkçı Barınağında Mersin Valiliği’nin himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Su Ürünleri Avcılık Sezonu Açılış Programına katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim okundu, kurban kesildi, Erdemli İlçe Müftüsü İbrahim Yiğit tarafından dua yapıldı.
Vali Pehlivan, programda yapmış olduğu konuşmasında; “15 Eylül itibariyle gece yarısından sonra denizlerde av yasağı kalkıyor. 15 Nisan’da yani 5 ay önce avlanma yasağı uygulaması başlamıştı. 5 aylık süre doldu ve bugün itibariyle tekneler, balıkçı gemileri denize bu gece açılacaklar. Öncelikle yeni avcılık sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Birkaç saat sonra balıkçılarımız tekneleriyle, gemileriyle ‘Vira Bismillah!’ deyip denize açılacaklar.
‘Mersin İlimiz 5. Sırada Yer Alıyor’
Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrilidir. 8.333 kilometre kıyısı olan Türkiye’mizdeki Mersin’imiz 321 kilometre kıyı şeridine sahiptir. Dünyada, balıkçılık üretimi hem avcılık hem de yetiştiricilik şeklinde giderek artıyor. Ülkemizde de artıyor. Ülkemiz 1 milyon tonun üzerinde balık üretimiyle dünyada 11.sırada bulunuyor. İlimiz de 30 bin tonu yetiştiricilik, 8 bin tonu da avcılık olmak üzere yaklaşık 40 bin ton civarında balık yetiştirmek suretiyle ülke sıralamasında 5. sırada yer alıyor.
Bugün 13 Balıkçılık Kooperatifimize kayıtlı, 7 balıkçı barınağımızdan toplam 441 teknemiz denizlere açılarak avcılık sezonu başlamış olacak. Balıkçılık alanında Tarım ve Orman Bakanlığımızın yayınlamış olduğu tebliğler bulunmaktadır. Bu tebliğler içerisinde Ticari Maksatlı Su Ürünlerinin Avcılığının Düzenlenmesiyle İlgili Tebliğde birtakım yasaklamalar ve kısıtlamalar bulunmaktadır. Su ürünleri avcılığında tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından bazı yasak ve sınırlamalar ile balıkçılara yükümlülükler getirilmektedir. Balıkçılar, faaliyetlerini 1380 Sayılı Su Ürünleri kanunu ve Yönetmeliği, Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümlerine göre yürütmelidirler.
‘Sürdürülebilir Balıkçılık’
Bu yasaklama veya kısıtlamalardaki amaç, balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Bu süreçte de Mersin İlimizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz bünyesindeki Su Ürünleri şubemizde görev yapan ekiplerimiz ve ayrıca Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızın denizde seyreden botları marifetiyle yıl boyunca denetlemeler yapılmaktadır. Bu bağlamda deniz, iç sular, karaya çıkış noktaları, satış yerleri, yol güzergâhları, soğuk hava depoları ve işleme tesislerinde denetimler gerçekleştirilmektedir.” dedi.
Vali Pehlivan konuşmasının devamında; “Ayrıca Balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla, Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) ile takibi yapılmaktadır. Bu sistemle; balıkçı gemilerinin konumu, hızı, av faaliyetleri ve avladığı ürünlere ilişkin bilgiler sürekli takip edilecek ve böylelikle hem denetimlerde etkinlik artırılacak hem de avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı kayıt altına alınması sağlanmaktadır.
2024 yılı ocak ayından Eylül ayına kadar ekiplerimiz toplamda yaklaşık 3.000 denetim gerçekleştirdi ve 12 balıkçıya ceza kesilmek zorunda kaldı. Aslında rakamı kıyaslarsanız ceza oranı oldukça düşük. Elbette ki cezaların sıfır olmasını isteriz. Ağırlıklı olarak kurallara uyulduğunu görüyoruz ve bu durum hepimizi memnun ediyor. Kurallara uyan bütün balıkçılarımıza teşekkür ediyorum ve bu hassasiyetin artarak devam etmesini diliyorum.
‘Koru-Kullan, Koru-Faydalan Dengesi’
Hassas davranmalıyız. Çünkü gerek denizlerimizdeki gerek tatlı sularımızdaki balık kaynağının, balık popülasyonunun sonsuz olmadığını biliyoruz. Avcılarımız özellikle gelecek nesillere avcılığın, balıkçılığın aktarılabilmesi adına bu kurallara özellikle de boy limitine dikkat ederlerse balıkçılık sürdürülebilir olur. Bu konuda koru-kullan, koru-faydalan dengesinin çok iyi bir şekilde sağlanması gerekiyor.
Aşırı av baskısı, hedef dışı avcılık ve yasal boy limitinin altında avlanan her bir balık, bizden sonraki nesillerin bu kaynaktan faydalanmaları biraz daha zorlaşacaktır. Bunun için koruma ve kullanma dengesinin mutlaka sağlanması gerekmektedir. İdeal avcılık, dengeli avcılıktır.
‘Resif Alanları Oluşturacağız’
Denizlerimizde balık popülasyonu açısından önemli olan resif alanlarını çoğaltmak amacıyla; geçtiğimiz yıl bir çalışma yaklaşık yaparak 800 yapay resif bloğunu Erdemli Balıkçı barınağımızda deniz tabanına yerleştirmiştik. Bu resiflerin balık popülasyona katkı durumu yakından takip edilmektedir. Yeni resif alanları oluşturmak amacıyla önümüzdeki 1-1,5 aylık bir süre içerisinde benzer uygulamalar yapmayı planlamaktayız.
‘Vira Bismillah!’
Ben, bugün yeniden başlatmış olduğumuz av sezonunun kazasız, belasız, hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum. Balıkçılığa aileleriyle birlikte gönül veren, emek veren, bu sayede İlimizin ve Ülkemizin balıkçılık sektörüne katkı sağlayan bütün balıkçılarımıza şükranlarımı sunuyorum, bereketli kazançlar diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Törende, Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ve Erdemli Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Volkan Taş da bir konuşma gerçekleştirerek duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Vali Pehlivan ve beraberindekiler denize açılacak bir gemiye çıktı. Vali Pehlivan gemi telsizinden balıkçılara seslendi, “Vira bismillah, av sezonunuz hayırlı uğurlu olsun” dedi ve gemileri uğurladı.
Programa; Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Bölge Liman Başkan vekili Aytekin Sarıca çok sayıda balıkçı, aileleri ve vatandaşlar katıldı.