TISİAD BAŞKANI ÇELİK: “TÜM IRAK PAZARI HEDEFİMİZDİR” « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

“TÜKENİYORUZ”

KADIN, KÖŞE YAZILARI, YEREL HABERLER

“JANDARMADAN KAÇAK MAKARON OPERASYONU”

ASAYİŞ, GENEL, YEREL HABERLER

TISİAD BAŞKANI ÇELİK: “TÜM IRAK PAZARI HEDEFİMİZDİR”

“Hedefimiz tüm Irak pazarına girebilmek. Bu pazarların tümüne hakim olabilmek için öncelik iki hedef; Süleymaniye ve Musul”

Bu haber 08 Aralık 2022 - 16:34 'de eklendi ve 626 kez görüntülendi.

Türkiye Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Çelik ile röportaj gerçekleştirdik.

Mersin’in stratejik konumuyla Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan önemli bir kapı olduğunu söyleyen (TISİAD) Başkanı Mehmet Salih Çelik ile TISİAD’ın projelerinden, amacından ve 10’uncu kuruluş yıl dönümünde 6.’sı gerçekleşen zirve toplantısının Mersin’e ve ülkemize ne gibi katkıları olduğundan bahsettik.

RÖPORTAJ / İMREN SARI

Uluslararası sivil toplum kuruşu olan Türkiye Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) Başkanı Çelik, ilimizin ve ülkemizin ticaret hacmini artıracak projeler yapmaya devam ettiğini belirterek Mersin’e katkıda bulunmak ve istihdam sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz diyerek röportaj sorularımızı yanıtladı.

– Öncelikle genç bir iş insanı olarak kendinizden bahseder misiniz? Mehmet Salih Çelik kimdir?

Mehmet Salih Çelik: 1986 yılı Mardin Nusabiyn doğumluyum. Mersin’de yaşıyorum. Artık Mersinliyim diyebilirim. Bir firmam var. Bu firma üzerinde kamu kurumlarında müteahhitlik yapıyorum. Hizmet işindeyim. Zaten bildiğiniz gibi Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) da yönetim kurulu başkanıyım.

– TISİAD ne anlama geliyor? Amacı nedir?

Mehmet Salih Çelik: Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (TISİAD), Sanayiciler tarafından 2012 yılında kurulmuş bir dernek. Sanayici insanları bir arada tutup ülkemiz, şehrimiz adına neler yapabiliriz diye yola çıktığımız bir sanayici kitlesidir.

Amacımız ise; ülkenin menfaati doğrultusunda projeler ve çalışmalar yapmak. Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak ülkemize fayda sağlamak.

Mersin stratejik konumuyla Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan bir kapısı. Türkiye’nin Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı en büyük gelir kaynaklarından bir tanesi de Irak.

Irak, dolar- döviz kapısı olarak görünüyor. En önemli komşularımızdan biri.

Tabi bu durum ihracatta beşinci sıraya kadar geriledi. 2012-2013 yıllarında bu gelir 16-17 milyar dolara kadar çıkmıştı. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgından sonra gelirlerimizde yarı yarıya düşüş yaşanmıştı. Pandemiden sonra ise en son haziran ayında bu gelir 11.200 milyon dolara kadar tekrar geri çıktı. Yani bu ülkenin gelir kaynaklarından bir tanesi Irak olduğu için Türkiye adına büyük önem taşımaktadır.

Kısaca toparlamam gerekirse bu pazarı kaybetmemek için, tekrar bu pazara girmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hem üyelerimiz hem de üyelerimizin çalıştığı kurumlar ile Türkiye’nin neresinde olursa olsunlar görüşüyoruz.

Bence TISİAD olarak güzel gidiyoruz. Şuan da benim yönetimimle beraber bir kurumsallık yolunda ilerliyoruz. Bunlardan birine örnek verecek olursak artık üye oluşumu şirket bazında oluyor. Saygın iş insanlarını aramıza alıyoruz. Bunlarla beraber Irak’ın pazarına girmeye çalışıyoruz. Amacımız istihdam sağlayıp, ülkemize şehrimize faydalı olabilmek.

-İhracat demişken bize Irak pazarından biraz bahseder misiniz?

Mehmet Salih Çelik: Az önce de bahsettiğim gibi Irak pazarı bizim için çok önemli. Avrupa’dan gelen bütün malların Irak’a girişi bizim Habur sınır kapısından geçiyor. Bizim ipek yollarımızı kullanıyorlar. Bu pazarın asıl sahibi biz olmalıyız. Irak halkının da Türk mallarını tercih ettiğini biliyoruz. Güvenilir olduğunu biliyorlar. Bu durumda tabi bizim elimizi güçlendiriyor.

Irak’ta pazar konusunda önemli şehirlerden ikisi Duhok ve Musul.

Musul’un sınır kapısına yakın olması önemli. Musul’un Deaş olayından sonra çok ciddi bir tahribat yaşadığı ve şehrin tekrar yapılanması da bu önemli pazarı oluşturdu. Bu pazara da girmek için saldırıyoruz.

Bu anlamda Musul Valiliği, Musul Ticaret Odası, Sanayi Odası, Musul Türk Konsolosu ile de sürekli irtibat halindeyiz.

“TÜM IRAK PAZARI HEDEFİMİZDİR”

Aslında hedefimiz tüm Irak pazarına girebilmek. Bu pazarların tümüne hakim olabilmek öncelik iki hedef Süleymaniye ve Musul.

Süleymaniye pazarı bizim için çok önemli. Süleymaniye’nin pazarını şuan da ÇİN kapmış durumda. Yani Çin kaç kilometre öteden bizim yanı başımızdaki pazarı kapıyor. Bu pazarı almak için TISİAD olarak girişimlerde bulunuyoruz.

Süleymaniye Valisi de Türkiye’yi kardeşi gibi görüyor. İki ülkenin ticarisi, ekonomisi için güzel mesajlar veriyor. Türkiye’nin, kardeş ülkenin ürünlerini kendi pazarında, kendi memleketinde görmek istediğini söylüyor.

Bizim TISİAD olarak öncelikli hedefimizin bilinmesi lazım. Ülkemiz için ticari anlaşmalar çok önemli. Irak çok hassas bir bölge bunu da biliyoruz. Mümkün mertebe ülkemizi iyi temsil etmeye çalışıyoruz. Ve bununla ilgili de güzel olumlu geri dönüşler oldu. Yani kısacası Süleymaniye pazarı da Türkiye için önemli. Umuyorum bundan sonrası için güzel adımlar atılır.

Bu arada bu güzel mesajlar ve destekler için de Süleymaniye Valisi Dr. Haval Abubaker’e buradan çok teşekkür ederim. Zirve toplantımıza gelerek bizleri mutlu etti. Türkiye ve Irak adına güzel ve olumlu mesajlar verdi.

– TISİAD üye sayınız kaçtır?

Mehmet Salih Çelik: Az öncede bahsettiğim gibi üyelik konusunda şirket bazında bir oluşuma girdiğimiz için yaklaşık 200’ye yakın üyemiz var. Tabi üye olmak isteyenlerde değerlendirme aşamasında. Irak’taki üye kayıtları için de aynı şey geçerli. Irak’ta da artık üye yapmadan önce araştırma yaparak bizzat kendilerini ziyaret ederek üye kaydını oluşturuyoruz. Irak’tan bir rakam verecek olursak 100’e yakın üyelik söz konusu durumunda.

– Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (TISİAD) olarak Irak’ta şubeleriniz var mı?

Mehmet Salih Çelik: Özellikle belirtmek istediğim konulardan biri buydu. Bizim için çok önemli ve gurur verici bir konu. Şubelerimizi açarak şuanda Türk Bayrağı ile beraber TISİAD’ın bayrağını dalgalandırıyoruz. Musul, Süleymaniye, Erbil, Basra, Bağdat, Necef ve Duhok da bayrağımızı dalgalandırıyoruz. Bu bizim çok önemli bir gelişme. Çünkü orda bu pazara en büyük adaylardan bir tanesiyiz dememenin bir mesajıdır bu.

Ayrıca konsolosluğumuzdan sonra bayrağımızın bir sivil toplum kuruluşu olarak dalgalanması bizler için çok önemli bir çalışma.

Bu cesaret ister, emek ister. Biz de ülkemiz adına emek ve cesarette bulunduğumuzu düşünüyoruz. Onun haricinde temsilcilerimiz de var. Temsilcilerimizin hepsini sağlam, güvenilir iş insanları olarak seçtik. Temsilcilerimizden üç tanesi de Türk vatandaşlığını almış durumda. Temsilcilerimizden biri de hem Türkiye de, hem de Irak’ta çok ciddi istihdamı olan iş insanı. Genelde oranın bürokrasi, sanayisi veya önemli bir iş insanı olması yönünde temsilcilerimizi iyi seçmeye çalışıyoruz. Temsilcilerimiz konusunda şuana kadar hep olumlu yönde geri dönüşler aldık. Bu da bizi çok memnun ediyor tabi…

Geçtiğimiz aylarda 21-22 Ekim 2022 tarihlerinde 6. Türkiye-Irak (IKBY) Ticaret ve Yatırım Zirvesi düzenlendi. Zirve nasıl geçti? Kimler katılım sağladı? Geri dönüşümler nasıldı?

– Mehmet Salih Çelik: TISİAD olarak 6’ıncısını düzenlediğimiz Türkiye-Irak İş Zirvesi’nde Irak-IKYB’den İki bakan, iki bakan yardımcısı, bir vali, dört ticaret odası başkanı, iki sanayi odası başkanı, bir serbest bölge başkanı, ithalatçılar birliği başkanı, yatırım kurulu başkanı, iki milletvekili; Türkiye’den de ihracat genel müdürü, gümrükler genel müdürü, Mardin İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü’nün de katılımıyla güçlü bir buluşma gerçekleştirdik. TISİAD Irak temsilcililerimizin de aktif kaldığı zirvede ülkemizden de bilim insanları, iş insanları, bakanlık temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla iki ülke arasında ticaret ve yeni ekonomik faaliyetler konusunda hedefler belirledik.

İki gün boyunca zirve toplantıları yaptık. Birinci gününde ilk panelimiz Bakanlar Kuruluydu. Bakanların olduğu panellerdi. Türkiye- Irak stratejik önem arz eden konuları konuştular. Sorular soruldu. İkinci panelimiz ise bakan yardımcılarımızla lojistik sorunlar konuşulup sınır kapısı ile ilgili sorunlar dile getirildi. Üçüncü panelimiz de ise ticaret odaları başkanları ile karşılıklı neler yapabiliriz diye görüştük. Dördüncü panelde ise organize sanayi odaları başkanları ile konuşuldu. İki gün süren zirvede son gün meslek kurumları ve liman ziyaretleriyle iş insanlarının tanışmasını ve Mersin’in vizyonunu ortaya koyan sunumlar yaptık.

Zirvemiz güzel geçti. Sadece Irak’ın iş insanları veya kurumlarından değil, konsoloslarımızdan da olumlu geri dönüşler aldık ve duyduk. TISİAD olarak ülkemizi iyi temsil ettiğimizi düşünüyorum. Zirveye emek veren başta YİK Başkanımız Sayın Selahattin Balkan’a, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e, yönetim kurulu üyelerimize ve Mersin’imize gelen değerli konuklarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

– Zirvedeki en önemli gündem maddelerinden biri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması? Bize bu konudan kısaca bahseder misiniz?

Mehmet Salih Çelik: Önemsediğimiz en önemli proje. Irak ve IKYB’ye doğrudan sanayi üretimi yapacak yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulmasıdır. Iraklı ve IKYB’li iş insanları ile buraya yatırımcı olarak çekmek adına OSB bizim kendi projemiz. Hep diyorum ya ülkeme katkıda bulunmak, yatırımcıları buraya çekmeye çalışıyoruz diye. Benim de bir hedefim var. Mersin’e OSB kurarak üretim ve istihdamla ilgili katkıda bulunmak istiyorum. Irak’ta partnerle ve yatırımcılarımızla görüşmeyi planlıyoruz. Proje ve fizibilite hazırlıklarımız devam ediyor. Bunlarla ilgili şuan da alt yapı çalışmalarımız var. Bununla ilgili bir gelişme olursa da ileri ki tarihler neyi gösterir bilmiyoruz ama yetkililerin kapısını çalmayı düşünüyoruz.

– Zirve toplantısı’nda TISİAD VE DUHOK ile protokol imzalandı. Bize bu projeden kısaca bahseder misiniz?

Mehmet Salih Çelik: Bizim için en önemli ve somut adımlardan bir tanesi oldu. Hedeflerimizden biri olan ticaret odaları ile TISİAD arasında iş birliği sağlamaktı.

Bunun ilk adımını DUHOK TİCARET ODASI ile TISİAD arasında iş birliği protokolü imzalayarak başlatmış olduk. DUHOK 8500 üyesi olan bir ticaret odası. Bu protokol ne anlama mı geliyor? Şuan da TISİAD’ın üyeleri DUHOK’a gidip stand açabilir. DUHOK’un ticaret odaları bundan sonra Türkiye’de ki iş insanlarının ihtiyaçlarını karşılama anlamında TISİAD’ı arayabilir. Tabi ara ara oturup bunun değerlendirmesini de yapacağız.

– Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 

Mehmet Salih Çelik: TISİAD’ın 10’uncu kuruluş yıl dönümünde gerçekleşen zirve toplantısı için çok güzel geri dönüşler aldık. Öncelikle bu güzel geri dönüşler için herkese teşekkür ederim. Biz TISİAD ailesi olarak ilimizin ve ülkemizin ticaret hacmini artıracak projeler yapmaya devam edeceğiz. İlimize, şehrimize katkıda bulunmak için istihdam sağlamak için elimizden geleni yapacağız.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        beyaz tesettür elbiseAyakkabıBot ve çizmeGünlük ayakkabıBot ayakkabı modelleriÇizme ayakkabıTerlik ayakkabıSandaletBabetSpor ayakkabıTopuklu ayakkabıİç giyimMayoÇorapPijama takımıGece elbisesiPlaj giyimGiyimBüyük bedenEtekTrenckottarz eşofman takımları bayanMontGömlekPantolonT-shirtSweatshirtKırmızı elbiselerCeketÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası