MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, TÜBA ve Türkiye Uzay Ajansı’nın 2024 yılı bütçesi üzerine TBMM’de Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına yaptığı konuşmada sanayi ve teknoloji yatırımlarına dikkat çekti. Seçim bölgesi Mersin’de “Mersin Tekno Sanayikent Projesi”nin hayata geçirileceğinden de bahseden Uysal, proje sayesinde 30 bin Mersinli’nin istihdam edilebileceğini söyledi.
Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) hakkında değerlendirmelerde bulunurken son 20 yılda Türkiye’de bilimsel yayın sayısının 10 binden 49 bine, yerli patent başvuru sayısını ise 500’den 9 bine yükseldiğini bildirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TBMM genel kurulunda görüşülen bütçesi üzerine, Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal, sanayinin itici gücünün araştırma ve geliştirmeye bağlı olduğunu vurgulayarak 2023 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısının 101’e yükseldiğini ve burada 1.300 AR-GE ile 325 tasarım merkezi kurulduğunu söyledi.
Uysal “2023 yılında AR-GE’ye yapılan yıllık harcama 11 milyar doların üzerinde. Bu alanda çalışan personel sayısı da 222 bin.” şeklinde konuştu.
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ UYSAL: TÜRKİYE KÜRESEL BİR ÜRETİM MERKEZİ KONUMUNDA
Her geçen yıl artan organize sanayi bölgesi sayısıyla Türkiye’nin küresel bir üretim merkezi haline geldiğini söyleyen Uysal “Ticari araç, beyaz eşya, güneş paneli ve çimento üretiminde Avrupa’da birinci, cam demir çelik ve mdf üretiminde ise dünyada ikinci sıradayız. Başta savunma sanayi olmak üzere enerji, yazılım, ilaç ve tıbbi malzeme gibi birçok alanda da yerli üretimi artırdık. Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili olan TOGG’un üretimini de gerçekleştirdik.” dedi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ülkemizin bilim ve teknolojinin gelişmesinde büyük rol oynadığını ifade eden MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal “TÜBİTAK 2023 yılında 178 üniversite ve 2 bin 350 firmanın 7 bin projesine 5 milyar lira destek sağlamıştır.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) çalışmalarından da bahseden Uysal sözlerine şöyle devam etti;
“Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) yapmış olduğu çalışmalarla ülkemizin bilimsel alanda gelişmesini sağlayarak, genç bilim insanlarına motivasyon kaynağı olmuştur. TÜBA, 610 akademisyenimizi, ‘Genç Bilim İnsanı Ödüllendirme Programı’na ve 25 bilim insanımızı da ‘Uluslararası Akademi Ödülleri’ne layık görmüştür. Türkiye Uzay Ajansı ise dünya genelinde uzay teknolojileri alanındaki çalışmaları dikkate alarak “Milli Uzay Programı”nı başlatmıştır. 23 ülke ile iş birliği yaparak 8 küresel organizasyona da üye olmuştur.”
Mersin için hazırladıkları “Mersin Tekno Sanayikent Projesi”nin de müjdesini veren Milletvekili Uysal, bu proje tamamlandığında doğrudan 30 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirterek “Sanayi ve teknoloji alanına verilen desteklerden esinlenerek biz de “Mersin Tekno Sanayikent Projesi”ni tasarladık. Bu proje 10 milyar lira yatırım bütçesi ile 100 bin metrekarelik arazi üzerinde, 150 bin metrekarelik kapalı alana sahip ve 315 yeni nesil fabrikadan oluşacaktır. Bu proje ile 30 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak ve yıllık 100 milyar lira ekonomiye kazandırılacaktır. Bu projenin altyapısı paylaşım ekonomisi, yeşil enerji, sürdürülebilir çevre ve dijital endüstri temeline dayanmaktadır. 2024 yılı bütçemiz aziz Türk milletine ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Ticaret ile Sanayi Bakanlıklarının 2024 yılı bütçeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.