VALİ PEHLİVAN, BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTU « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

EKMEKCİ’DEN RAKİPLERİNE TARİHİ ÇAĞRI

GENEL, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

VALİ PEHLİVAN, BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTU

Bu haber 04 Mart 2023 - 23:47 'de eklendi ve 20 kez görüntülendi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 İlimizi etkileyen deprem sonrasında İlimizde afet yönetim ve koordinasyonu kapsamında yürütülen çalışmalar; misafir edilen depremzede vatandaşlarımızın sağlık, barınma, iaşe, eğitim ve diğer tüm ihtiyaçlarına ilişkin olarak sunulan hizmetler ile planlanan çalışmalar hakkında basın toplantısı yaptı.

Vali Pehlivan, Valilik toplantı salonunda basın mensuplarının katıldığı toplantıda, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 İlimizi etkileyen depremin Mersin İlimizde de hissedildiğini söyledi. Deprem sonrası ilgili birimlerce il genelinde hızlı bir tarama yapıldığı bilgisini veren Vali Pehlivan, herhangi bir can ve mal kaybının olmadığının tespit edildiğini belirtti. Ardından İçişleri Bakanlığı talimatı ile depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay İli Kırıkhan İlçesinde Koordinatör Vali olarak görevlendirildiğini ifade eden Vali Pehlivan, 28 Şubat itibarıyla oradaki görevini tamamlayarak Mersin’e döndüğünü belirtti.

Bölgede gerçekten çok büyük bir doğal afetin meydana geldiğini ve bunun yol açtığı büyük acıların yaşandığını vurgulayan Pehlivan, “Böyle büyük bir depremi elbette ki büyük bir dayanışma ile birlik ve beraberlik içerisinde, devlet ve millet olarak kenetlenerek aşmak mümkün. Bu kenetlenmeyi sağlayıp afetin yol açtığı yaraları hep birlikte saracağız. Deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’dan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum.” diye konuştu.

“Mersin İlimize 23 bin 294 yaralı afetzede getirildi”

Devletin bütün kurumlarının ilk andan itibaren milletiyle birlikte kenetlenerek yaraların sarılması için büyük çaba gösterdiğini dile getiren Vali Pehlivan, Mersin’den deprem bölgesine 1.806 araç ve 3.922 personel gönderilerek çalışmalara destek sağlandığı, bunun dışında 581 tır ayni yardım ve 45.000 litre akaryakıt gönderildiği bilgisini verdi. Mersin’in deprem bölgesine en yakın il olması nedeniyle özellikle yaralıların tedavisinin yapılması için buraya sevkiyatı konusunda da adeta bir üs haline geldiğini belirten Vali Pehlivan, “Depremden etkilenen illerden ilimize bugüne kadar toplamda 23.294 yaralı afetzede getirilerek sağlık birimlerimizden, hastanelerimizden hizmet alması sağlandı. Bu vatandaşlarımızdan 21.825’i tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. 149 afetzede vatandaşımızın ise halen yoğun bakımda tedavisi devam etmektedir. 18 afetzede müşahede altında, 513 afetzede daha ileri tetkik tedavileri için sevk edilmiş olup, 387 afetzede yataklı servislerde tedavi görmektedir. 424 vatandaşımız ise maalesef hayatını kaybetmiştir. ” ifadelerini kullandı.

“Resmi kayıtlara göre 164.845 afetzede Mersin İlimizde barınıyor”

Deprem bölgesinden Mersin’e ilk etapta yoğun bir geliş olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, hızlı bir planlama ile AFAD Başkanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kurumlarla koordineli bir şekilde depremzede vatandaşlarımızın kurumların tesislerine yerleştirildiğini söyledi. Bu çerçevede Mersin’de kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhanelerinde 2.693, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul pansiyonlarında 4.140, Büyükşehir Belediyesi tesislerinde 3.062, Akdeniz Belediyesi tesislerinde 550, Yenişehir’de 689, Erdemli’de 55, Toroslar’da 42, Anamur’da 34 ve Tarsus Belediyesi tesislerinde 824 afetzedenin barındırıldığını ifade eden Pehlivan, “Belediye tesislerinde barındırılan afetzede sayısı toplamda 5.256’dır. Tabii Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı öğrenci yurtları bu anlamda çok önemli bir fonksiyon üstlendi. KYK yurtlarında 10.290 vatandaşımız barındırılmaktadır. 1.221 kişiyi özel yurtlarda; otel, motel ve benzeri işletmelerde de 43.840 vatandaşımızı barındırıyoruz. Mersin’de ağırladığımız toplam depremzede sayımız 62.184’tür. Bunun dışında evlerde kalanlar var. Bize depremzede olarak kayıt yaptıran ve evlerde kalan afetzede sayısı da 97.405. Gerek evlerde kalan gerekse yurt,otel ve misafirhanelerde kalanlarla birlikte toplam 164.845 afetzede şu anda resmi kayıtlarımıza göre Mersin İlimizde barınıyor.” şeklinde konuştu.

Bu resmi kayıtların dışında Mersin’de bulunanların da olabileceğini söyleyen Vali Pehlivan, bununla ilgili bütün Kaymakamlıklarımızdan bir çalışma yapılmasını istediğini belirterek, “İlimiz normal şartlarda belli aylardan itibaren yazlıklara ve benzeri yerlere göç alan bir konumdaydı. Deprem afeti bu gelişleri öne almış gibi de görünüyor. Bu yönüyle de bir tespit yapacağız” açıklamasında bulundu.

“Mersin İlimizde 71.030 depremzede vatandaşımıza psikososyal destek sağlandı”

Vali Pehlivan, afet bölgesinden gelen ve Mersin İlimizde misafir edilen 71.030 depremzede vatandaşımıza Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü afet psikososyal destek grupları tarafından psikososyal destek sağlandığını ifade etti.

“Mersin İlimizde hasarlı binalarda tespitler yapıldı”

Vali Pehlivan, Mersin İlimizde riskli binalara yönelik de çalışma yapıldığını belirtti: “Vatandaşlarımız tarafından yapılan başvurularda 3.095 binada Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından hasar tespit çalışması yapıldı. Bu tespitler neticesinde 21 bina orta hasarlı, 244 bina az hasarlı, 2.830 bina da hasarsız olarak tespit edildi. Bu konuda arkadaşlarımızın sahadaki çalışmaları devam ediyor” dedi.

“Mersin İlimizde 59 okul boşaltıldı, 16 okulla ilgili yıkım kararı alındı”

Vali Pehlivan, Mersin İlimizde 430.000 civarında öğrenci bulunduğunu belirterek deprem bölgelerinden İlimize 18.801 öğrencinin nakil olarak geldiğini ve bu öğrencilerin okullara yerleştirilmesinin sağlandığını söyledi. Okulların depremden etkilenip etkilenmediği konusunda da çalışma yapıldığını aktaran Vali Pehlivan, şöyle devam etti:

“Çocuklarımızı kesinlikle riske etmeyecek şekilde bu okullarımızda fiziki şartlarla ilgili hasar tespit ekiplerimiz tarafından tespitler yapıldı. Toplam 453 okulumuzda hasar tespit çalışması yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde 59 okulumuz hasarlı olduğundan boşaltıldı. 16 okulumuzla ilgili de yıkım kararı aldındı. Bu okullardaki öğrencilerimizi müsait olan okullara naklettik. Bu nedenle bazı okullarımızda öğrenci yoğunluğu yaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile irtibat halinde hızlı bir şekilde planlama yaptık. Bu konuda da en kestirme yolun prefabrik okullar olacağını düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın ve hayırseverlerimizin destekleriyle hızlı hareket edecek, prefabrik derslikler yapmak suretiyle yeni okul inşaatları tamamlanıncaya kadar okullarımızı rahatlatacağız.”

“Evim Yuvan Olsun” projesi

‘Evim Yuvan Olsun’ projesi çerçevesinde Mersin’de 87 kişinin evini depremzedelere tahsis etmek için başvuruda bulunduğu bilgisini veren Vali Pehlivan, fahiş kira artışlarıyla ilgili ise “Kiraların orantısız ve kabul edilemez bir şekilde arttığını üzülerek takip ediyoruz. Bu durum hepimizi vicdanen rahatsız ediyor. İlgili kurumlarımız şu anda alanda tarama çalışmalarını yürütüyor. Bu konuda gerek vatandaşlarımızın şikayeti gerekse alanda yapılan taramalar,tespitler neticesinde hem gerekli idari işlemler yapılacak,yaptırımlar uygulanacak hem de adli olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.” dedi.
Vali Pehlivan,”Mersin İlimizde afet yönetim ve koordinasyonu kapsamındaki bütün iş ve işlemler ilgili kurumlarımızın işbirliğiyle etkin bir şekilde yerine getirilmektedir. Süreç kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Deprem sonrası, yurdumuzun dört bir tarafında olduğu gibi gerek depremden etkilenen illere destek veren, gerekse İlimize gelen depremzedelerin misafir edilmesi konusunda destek sağlayan bütün kurum,kuruluşlarımıza,kamu görevlilerimize,gönüllülerimize,meslek odaları,sivil toplum teşkilatları ve hayırseverlerimize, Mersinli hemşerilerimize, teşekkür ediyorum.
En büyük dua ve dileğimiz bir daha afetlerin yaşanmamasıdır. Ancak ülkemizde pek çok afet türünün yaşanageldiği gerçeğinden hareketle bütün yönleriyle hazırlıklı olmanın hayati öneme haiz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.