MERSİN EMNİYETİ’NİN GİZLİ KAHRAMANLARI! “NARKOTİK KÖPEKLER” « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

“MERSİN’İN KANAYAN YARASI”

GENEL, KÖŞE YAZILARI, YEREL HABERLER

ÇUKUROVA HAVALİMANI AÇILIŞINA YÖNELİK HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

DÜNYA, EKONOMİ, GENEL, GÜNDEM, TEKNOLOJİ, YEREL HABERLER

ARABANIZ KAPIDA YATMASIN!

EKONOMİ, GENEL, YEREL HABERLER

MERSİN EMNİYETİ’NİN GİZLİ KAHRAMANLARI! “NARKOTİK KÖPEKLER”

Bu haber 24 Mart 2023 - 21:51 'de eklendi ve 188 kez görüntülendi.

Mersin Emniyet Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı narkotik köpeklerden Brego ve Black’ın eğitmenleri ile özel röportaj gerçekleştirdik.

ÖZEL RÖPORTAJ / İMREN SARI 

Operasyonların gizli kahramanları can dostlarımız narkotik köpekler, eşsiz koku alma yetenekleriyle her yıl tonlarca uyuşturucu maddelerin yakalanmasını sağlayarak kara, deniz ve hava gibi her ortamda uyuşturucu maddeleri bularak operasyonlarda üstün yeteneklerini göstermeye devam ediyor.

Bizde www.mansetmersin.com olarak Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün başarılı operasyonları gerçekleştirmesinde katkı sağlayan can dostlarımızın eğitmenlerine sizler için merak ettiklerinizi sorduk.

Suç ve suçlarla mücadelede zehir tacirlerinin kabusu olduğunu belirten eğitmenler; köpeklerin henüz yavru iken seçilerek sağlıklı, sosyal, özgüvenli, avlanma güdüsü yüksek, her türlü açık ve kapalı alan da çalışabilecek türde olması dikkate alınarak özel eğitimlerden geçtiğini belirtti.

– Köpek Eğitim Merkezinden köpekler neye göre seçiliyor?

Narkotik Madde Arama Köpeği Eğitmeni: Polis Görev Köpeklerinin seçiminde; sağlıklı olması, arama-bulma ve oyun oynama güdüsü gelişmiş uyumlu ve sosyal olan köpekler tercih edilmektedir.

– Köpekler hangi yollarla temin edilmektedir?

Eğitmen: Görev köpekleri üretim, satın alma ve hibe yoluyla temin edilmektedir.

– Köpek Eğitim Merkezinde hangi ırklar görev köpeği olabiliyorlar?

Eğitmen:  Dünya üzerinde 100’lerce köpek türleri bulunmakta ancak Köpek Eğitim Merkezimizce eğitimlerimizin verimliliği açısından kullandığımız başlıca köpek türleri; Alman Çoban Köpeği, Belçika Çoban Köpeği, Hollanda Çoban Köpeği, Golden Retriever, Labrador Retviever, Cocker Spanıel ırkı köpekler tercih edilmektedir. Bu köpeklerin dışında ırk özellikleri taşıyan  ve seçim testlerini geçebilen diğer ırklar da görev köpeği olabilmektedir.

– Kaç farklı branşta eğitim verilmektedir ve bu eğitimler ne kadar sürmektedir?

Eğitmen:  Merkezimiz 13 farklı branşta eğitim vermektedir. Narkotik madde arama, patlayıcı madde arama, kadavra arama, silah mühimmat arama, canlı insan arama bu eğitimlerden başlıcalarıdır. Eğitim programlarının süresi branşa göre farklılık göstermektedir. 8 ile 24 hafta arasında değişmektedir.

– Köpeklerin eğitimi ne kadar sürüyor? Nasıl bir süreçten geçiyorlar?

‘BİR KÖPEĞİN ANNE SÜTÜNDEN KESİLDİKTEN SONRA EĞİTİMİ BAŞLAR’

Eğitmen:  Bir köpek anne sütünden kesildikten sonra eğitimi başlar. Yavru köpeklerimi 3,6, 9 ve 12’inci aylarında yeterlilik testlerine tabi tutuyoruz. Testi geçen köpekler bir sonraki aşama için amacına uygun olarak eğitilmeye devam ediliyor. Eğitmenlerimiz tarafından yapılan son testte başarılı olan köpekler kurs programına alınarak başarılı olmaları durumunda görev köpeği olarak sevk ediliyor.

– Köpeklere koku tanıtımı nasıl yapılıyor?

Eğitmen:  Uyuşturucu, patlayıcı madde yada diğer branşlara yönelik koku tanıtımı köpeğin avlanma ve oyun oynama içgüdüsü kullanarak yapılmaktadır. Oyuncaklarla tanıtılacak olan maddeler arasında bir koku bağlantısı kurularak köpeğin bu kokuları koku hafızasına alması sağlanır.

– Eğitim verilirken köpeklerin hangi özellikleri dikkate alınıyor?

Eğitmen:  Sağlıklı, sosyal, özgüvenli, avlanma güdüsü yüksek, her türlü açık ve kapalı alan da çalışabilecek türde olması dikkate alınan başlıca özellikler. Bunun yanı sıra dengeli huy ve sağlam karakter ile her türlü iklim şartlarına ayak uydurması da önemli özelliklerdendir.

– Görev yapamayacak durumda hasta olan veya yaşlanan köpeklere ne oluyor?

Eğitmen:  Artık görev köpeği olamayacak derecede yaşlanan ve sağlıkları bozulan köpekler sorumluluğu alabilecek ve bakımını yapabilecek imkanlara sahip vatandaşlarımıza hibe olarak verilmektedir. Görev köpeğimiz sahiplendirilemez ise tüm gerekli bakımları Şube Müdürlüğümüzce karşılanmaktadır.

– Köpeklerimiz ortalama kaç yaşına kadar görevde kalabiliyor?

Eğitmen:  Ortalama 8 – 9 yaşına kadar köpeklerimizden faydalanabiliyoruz. Sağlık açısından veya görev  açısından yetersiz oldukları anlaşılan köpeklerimiz elenir ve görev süresi biter.

– Vatandaşlarımızdan hibe yolu ile köpek alıyor musunuz?

Eğitmen:  Vatandaşlarımızdan köpeğinin polis görev köpeği olmasını isteyenler şube müdürlüğümüzden bizlere ulaşarak köpeğini biz hibe edebilirler. Biz köpeğin gerekli eğitimlerini yaptıktan sonra ülkemize görev köpeği olarak kazandırılmasını sağlıyoruz. Eğer 0-2 yaş aralığında sağlıklı, sosyal, oyun oynama içgüdüsüne sahip, saldırgan olmayan ve ırk özelliklerini taşıyan köpekleri, eğitmenlerimiz tarafından teste tabi tutulduktan sonra başarılı olan köpekleri hibe olarak alabiliyoruz. Şube Müdürlüğümüze hibe etmek isteyen vatandaşlarımızın bize +90 (312) 462 81 34-40 ve 0536 075 01 99 numaralı telefonlardan ve narkotikdbkem@egm.gov.tr adresinden iletişime geçebilirler.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

beyaz tesettür elbiseAyakkabıBot ve çizmeGünlük ayakkabıBot ayakkabı modelleriÇizme ayakkabıTerlik ayakkabıSandaletBabetSpor ayakkabıTopuklu ayakkabıİç giyimMayoÇorapPijama takımıGece elbisesiPlaj giyimGiyimBüyük bedenEtekTrenckottarz eşofman takımları bayanMontGömlekPantolonT-shirtSweatshirtKırmızı elbiselerCeketÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası