BOY KISALIĞI BACAK KISALIĞI VE KAYNAMAYAN KIRIKLAR ARTIK SORUN OLMAYACAK! « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

EKMEKCİ’DEN RAKİPLERİNE TARİHİ ÇAĞRI

GENEL, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

BOY KISALIĞI BACAK KISALIĞI VE KAYNAMAYAN KIRIKLAR ARTIK SORUN OLMAYACAK!

Bu haber 10 Ocak 2021 - 22:50 'de eklendi ve 83 kez görüntülendi.

Çarpık bacaklar, bacaklar arasındaki eşitsizlik yüzünden oluşan fonksiyonel bozukluklar, boy kısalığı günümüzde İlizarov yöntemi ile tedavi edilebilen ortopedik problemlerdir. Özel Anamur Anamed Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde Op. Dr. Cüneyt Kavak tarafından başarı ile uygulanan bu yöntem sayesinde bacaklardaki uzunluk farkı; kısalık telafisi, uzun bacağın kısaltılması ve kısa bacağın uzatılması ile eşitlenebilmektedir. İlizarav yöntemi ayrıca kemik kırıklarında kaynamama sonucu meydana gelen yumuşak doku kaybı, eğrilikler ve kısalıkların tedavisinde de başarı ile uygulanmaktadır.

İlizarov Metodu Nedir?

Kemiklerin ince teller ve çemberlerle tespit edildiği menteşeler ve çubuklar (rodlar) yardımı ile kemik parçalarına kontrollü hareket verebilen bir sistemdir. Cerrahi girişimler doğumsal hastalıklar, kemik kayıpları ve travmalar (büyüme kıkırdağının erken kapanması gibi) sonrası gelişen kol ve bacak eşitsizliği olan çocuk ya da erişkin hastalara uygulanabilir. Bu işlemde kemikte düşük enerjili bir kırık oluşturulur ve tedrici olarak (1 mm / gün )uzatılır. Uzatma bölgesinde kemiğin orijinal uzunluğunun % 80´i kadar uzatma elde edilebilir. Uygun vakalarda gelişen implant teknolojisine paralel olarak ilizarov tekniğine alternatif yeni tekniklerin ve teknolojinin kullanımı da gerçekleştirilmektedir.

İlizarov eksternal fiksatörü adı verilen aletle, uygulanan tamire yardımcı dokuyu gererek yeni kemik oluşturma uygulamaları ile birlikte yapılan kaynamama sahasından akut kısaltma ve aynı kemikteki diğer bölgeden uzatma yapılmaktadır. İlizarov yöntemi ile hastanın günlük aktiviteleri kısıtlanmadan, eklem fonksiyonları korunarak kaynama gerçekleştirilmekte ve eğrilik düzeltilerek uzunluk yeniden sağlanmaktadır. Bu teknik sayesinde kemik boşluklarının kapatılması ve enfeksiyon gibi hastada sakatlığa neden olabilecek diğer yapısal ve fonksiyonel bozukluklar giderilmekte, aynı zamanda kısalık da telafi edilmektedir.

Günümüzde kaynamama tedavisinde hasta konforu öne çıkıyor

Kaynaması güç kemiklerin tedavisinde tedavi süresinin kısa olması hasta konforu açısından çok önemlidir. Bu amaçla geliştirilen kombine tekniklerin kullanılması ile hem harici cihazın avantajlarından yararlanılmakta hem de “eksternal fiksatör” denilen vücudun dışına takılmış kemiğe bağlanan cihazın hastanın üzerinde kalma süresini ortalama yarı yarıya kısaltılmaktadır. Kalça ve kaval kemikleri ile bağlantılı olan kemiklerin uzatmalarında kombine metotlar günümüzde ortopedik cerrahide kullanılmaktadır. Travma sonrası oluşan kısalıklarda intramedüller çivi üzerinden uzatma yapılabilmektedir. İntramedüller çivi ve eksternal fiksatörün birlikte kullanımı da iyileşme süresini kısaltarak hasta konforunu artmaktadır. Bu kombinasyon kısalıklar, kemik boşlukları ve kemik kırıklarının kaynama tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

İlizarov Metodu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Kapalı ve açık kırıklarda,
Kaynamayan kırıklarda
Kemik uzatma tedavisinde (boy uzatma, çocuk felci sekeli, travma sonrası,enfeksiyon sonrası
büyüme kıkırdağının erken kapanmasına bağlı kısalıklar ve bacak boyu eşitsizliklerinde),
Kol ve bacak eğriliklerinin düzeltilmesinde,
Kemik kayıplarında (genellikle tümör, travma ya da enfeksiyon sonrası oluşur),
Tedavi görmemiş gelişimsel kalça çıkığının tedavisinde,
Ayak hastalıklarında,
Kemik enfeksiyonlarında,
Eklem hareket kısıtlılıklarında,
Metabolik hastalıklarda,
Kemik yapısal bozukluklarında…

0

Op. Dr. Cüneyt Kavakckavak@yahoo.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.