ÖMRE BEDEL BİR GECE (KADİR GECESİ) « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

EKMEKCİ’DEN RAKİPLERİNE TARİHİ ÇAĞRI

GENEL, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

ÖMRE BEDEL BİR GECE (KADİR GECESİ)

Bu haber 16 Mayıs 2020 - 18:04 'de eklendi ve 98 kez görüntülendi.

Hayır ve bereketin ne olduğunu gösteren sahuruyla, cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğreten iftarıyla, ibadetin neşe ve coşkusunu bütün topluma yayan teravihiyle, okunan ve dinlenen Kur’an’ın feyziyle, toplumun sosyal yaralarını şifalı elleriyle saran zekât ve fitreleriyle arınma ve yenilenme bilincimizin tazelendiği rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ın sonuna yaklaşırken bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir gecesine erişmenin heyecan ve mutluluğunu yaşamaktayız.

Kadir gecesi, Kur’an’ın övdüğü, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tevbelerin kabul edildiği kutlu bir gecedir. Değeri Kur’an’a dayanan bu gecenin değerlendirilmesi, ancak Kur’an’a yönelmekle, onun eşsiz mesajını anlamak ve onun mana ikliminde yol almakla, bütün zamanların Kadir gecesi bilinip imanın bir aşk, ölümün yeniden bir diriliş olarak kabul edilmesiyle, hayatın peygamber kılavuzluğuyla yaşanıp, yaratılanın yaratandan ötürü sevilmesiyle mümkün olacaktır. Çünkü Kur’an, insanlığın ufkunda bir ışık gibi yanan ve her dönemde insanların yollarını, kalplerini ve gönüllerini aydınlatmaya devam eden bir meş’aledir. O insanlığı aydınlatmaya başladığı günden beri ışığından hiç bir şey kaybetmemiş, onun taşıdığı değer ve anlamlar, getirdiği ahlâk ve erdem ilkeleri hep taze ve yeni olarak kalmıştır.

Diğer kutlu zamanlar gibi Kadir gecesi de, gafletle geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tevbe edip af ve bağışlanma dileme zamanıdır.

Mükâfatların sınırsız olarak verildiği bu gece, kalplerimizin, duygu ve davranışlarımızın her türlü kötülükten arınması, iyi ve güzel davranışlarımızın çoğalıp kötü davranışlarımızın azalması, aramızdaki sevgi ve bağışlamanın hepimizi kucaklaması için yeni adımlar atma imkanıdır.

Pek çok hayır ve bereketi bünyesinde barındıran, manevî haz ve vecdin doruğa ulaştığı mübarek bir gecedir.

19 Mayıs Salıyı / Çarşambaya bağlayan gece mübarek kadir gecesidir.

Kadir Gecesi, Allah Telalanın, hakkında özel bir sure indirdiği ve diğer zamanlara göre fazilet yönünden daha üstün kıldığı çok mübarek bir gecedir. Kadir gecesinden bahseden surenin meali şöyledir;”Şüphesiz biz onu (Kuranı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Suresi,1-5)

Kadir gecesine bu fazileti kazandıran ve Kadir Gecesi diye adlandırılmasına vesile olan en önemli şey, Kuran-ı Kerimin o gece indirilmeye başlanmış olmasıdır.

Yüce Rabbimiz çeşitli zamanlarda ve çeşitli vesilelerle bizlere sayısız fırsatlar sunmaktadır. Bizim de bu fırsat ve imkânları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Kadir gecesi de Cenabı Allahın Muhammed ümmetine büyük bir ikramıdır. “Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır” ayeti bizlerin, Kuranın indirildiği bu mübarek geceyi değerlendirmekle bin aylık bir ömrü hayırla geçirmiş ve bereketlendirmiş olacağımızı belirtmektedir. Yani bu gecede yapılan hayır ve ibadetlerin, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadet ve hayırlardan daha fazla sevap kazandıracağı müjdelenmiştir. Ayrıca bu gece esenlik ve mutluluk gecesidir. Zira melekler gecenin başından tan yeri ağarıncaya kadar gruplar halinde inerek, müminlere selam verirler, onlara esenlik dilerler. Bunun için bu geceyi manevi bir fırsat bilmeli ve ona uygun şekilde ibadetle geçirmeli, Allahın affına, meleklerin selam ve dualarına mahzar olabilmeliyiz.

Kadir Gecesi Ramazanın içinde olmakla beraber hangi gece olduğu konusunda kesin bir şey söylenmemiştir. Bir hadisi şerifte “Kadir gecesini Ramazanın son on gününün tekli gecelerinde arayınız” buyrulmuştur.(Buhari, Leyletül Kadr,3) Başka bir hadiste ise Peygamberimize Kadir gecesi sorulduğunda “O Ramazanın 27. gecesidir” (Ebûdavud, Ramazan,4) diye cevap vermiştir.

Biz de ramazanın her gecesini Kadir gecesi gibi geçirmeye çalışmalıyız. Özellikle son on geceye daha fazla önem vermeliyiz. Nitekim Hz.Aişe Validemiz Peygamberimizin bu konudaki tutumunu şöyle anlatmıştır. “Ramazanın son on gününe girildiğinde Resulullah Efendimiz geceleri ihya eder ve ev halkını da (ibadet için) uyandırır, tam bir ciddiyetle ibadete yönelirdi” (Buhari, Leyletül Kadr,5)

Kadir Gecesi Ne Yapmalıyız?

Bu geceyi namaz kılarak, Kuran okuyarak, tövbe istiğfar edip Allahtan af dileyerek, günahlarımıza gözyaşı dökerek, hayır hasenat yaparak, dua ederek geçirebiliriz. Bu geceyi ibadetle geçirmek hususunda Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur. “ Kim inanarak ve karşılığını Allahtan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman,35) Fazileti ve bereketi bu kadar büyük olan geceyi boş geçirmemek gerekir.

Bu vesile ile Tüm kardeşlerimin ve bütün İslam âleminin mübarek Kadir Gecesini DİYANET-SEN MERSİN ŞUBEMİZ adına tebrik eder, hayırlar getirmesini ve İslam coğrafyasında yaşanan savaş ve huzursuzlukların son bulmasına, gözyaşlarının dinmesine Tüm dünyayı etkisi altına alınan koronavirsün define vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.

Ahmet GÖRGÜLÜ

Diyanet-Sen Mersin Şb Bşk.

 

Ahmet Görgülüdiyanetsen33@hotmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.