PATRON MU HAKLI YOKSA İŞCİ Mİ? « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

PATRON MU HAKLI YOKSA İŞCİ Mİ?

Bu haber 20 Eylül 2021 - 0:31 'de eklendi ve 128 kez görüntülendi.

Aslında ben bu yazıyı 1 Mayısta yazmıştım. Sansüre mi takıldı yoksa bir Mayıs heyecanıyla unutuldu da  yayınlanmadı bilemiyorum. 

Bir Mayıs emeğin ve emekçinin bayramı 1880 yıllardan başlayan mücadele ve hak arayışı günümüze kadar devam etmekte ve devam edecekte görünüyor.

Tarihte zaman zaman işçi eylemleri işçilerin haklı hak arayışları kanlı bastırılmış olsa da mücadele ateşini hiç söndürmedi, aksine  körükledi. 

 İşçiler  üretimden gelen güçlerini kullanarak zaman grevlere gitti tarihte idam cezalarına varacak cezalar verilmesine rağmen işçiler idam sehpalarında bile suçsuzlukluklarını haykırdılar. İdam mahkumu işçilerden Albert Persons isimli bir işçi mahkeme tarafından özür dileme şartıyla atfedileceğinin söylenmesi üzerine mahkeme karşısında tarihe geçecek şu sözleri söyledi. 

“Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu. Eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım”  

Bu haklı mücadele bütün dünyada yayıldı ve 1989 da işçi örgütlerinin harekete geçmesiyle 1 Mayıs işçilerin “Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak  kabul edildi.

 İşçi mücadelesi ülkemizde 1935 yılında yapılan yasal düzenlemeyle “Bahar ve Çiçek Bayramı “ olarak genel tatil günlerine dahil edildi. Sonraki yıllarda mevcut iktidarlar ve darbeciler  tarafından yasaklanmaya hatta 24 Temmuzun  1 Mayıs yerine işçi bayramı olarak kutlanması dayatıldı. Ancak işçi örgütlerinin mücadelesiyle başarılı olamadılar.

1977 yılı 1 Mayıs ın görkemli kutlanmasından rahatsız olan kesimler  işçi bayramını kana buladı.  Bu eğlemler işçileri yıldırmadı ve  hak arayışı  günümüzdede devam etmektedir.

 İşveren ve işçi düşmanmı? 

Temelde baktığımızda işçi ve işveren aynı amaç için çalışmaktadır. Ülkemizde kurulan her işyerinin milli sanayimizin kalkınmasında ve ülkemizin kalkınmasına katkısı olacağından şüphe edilemez.  Böyle bir şeye sermayesini yatıran işveren takdire şayandır. İşyerlerinin milli ekonomideki rolü dışında hem işverenin hemde işçinin beklentileri mevcuttur. İşveren kar vesilesiyle işyerini tesis etmekte işçide bedenen ve fikren çalışmak suretiyle geçimlerini sağlamaya gayret etmektedirler.

Normalde baktığımız zaman işveren işçi ilişkisi karşılıklı menfaatler üzerine kurulmuş bir ilişki olarak izah edilebilir. Aslında bundan çıkması gereken sonuç işveren ve işçi müttefik olmalı, müttefik olmalki her iki taraf mutlu olsun.

İşveren ve işçi yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde bu sorun tamamen ortadan kalkmaktadır.

 Son yıllarda asgari ücrete enflasyon üzerinde zamlarla maaş artışları oldu peki bu zamlar asgari ücretle çalışan kesimlerin yaşamında bir konfora yol çatımı?

Bana soracak olursanız hayır. Neden hayır?  Bence temel sorun maaş değil işveren ve çalışan üzerindeki vergi yükü.  Her maaş artışında  üçretli çalışanlar bunun konforunu ançak bir ay yaşamaktalar çünkü 2. ayda yedikleri domates iki katına çıkmakta yaşama dair bütün giderleri zamlanmakta gene bu üçret insani yaşam koşullarını sağlayamamaktadır.  İşverende maliyet hesabı yapmamakta sürekli değişken hammadde fiyatlarıyla kendini diken üzerinde hissetmektedir.

Peki bu kutsal ilişkide işçi işveren ilişkisinde suçlu kim ?

Bence suçlu olan sistemsizlik? 

Çoğu sektörde standardizasyonun olmayışı yetersiz denetim ve haksız rekabete ortam hazırlanması

Yetersiz planlama  100 metre mesafede 10 petrol istasyonu 

İşci üzerindeki vergi yükü (dünyada 1. Sırdayız)

sigortasız işçi çalıştıran işverenler ile yükümlülüklerini yerine getiren işverenler arasında haksız rekabete zemin sağlanması

Bunlar çeşitlendirilebilir. Daha refah ve daha müreffeh bir gelecek diliyorum bütün işçi kardeşlerime …

Op. Dr. Cüneyt Kavakckavak@yahoo.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

beyaz tesettür elbiseAyakkabıBot ve çizmeGünlük ayakkabıBot ayakkabı modelleriÇizme ayakkabıTerlik ayakkabıSandaletBabetSpor ayakkabıTopuklu ayakkabıİç giyimMayoÇorapPijama takımıGece elbisesiPlaj giyimGiyimBüyük bedenEtekTrenckottarz eşofman takımları bayanMontGömlekPantolonT-shirtSweatshirtKırmızı elbiselerCeketÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası