RAMAZANIN SEVİNCİ « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

EKMEKCİ’DEN RAKİPLERİNE TARİHİ ÇAĞRI

GENEL, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

RAMAZANIN SEVİNCİ

Bu haber 07 Mayıs 2019 - 19:03 'de eklendi ve 338 kez görüntülendi.

6 Mayıs Pazartesi gününden itibaren her yönüyle bereket olan bir Ramazan ayına daha girmiş olcağız inşallah. Hepinizin de bildiği gibi Ramazan ayı aşırı arzu ve İhtirasları engelleyen, sabrı öğreten, nimetin kadrini bildiren, nefsi terbiye eden, bir zaman dilimidir.

Ramazan ayı; nefislerin terbiye edildiği, af ve mağfiretin arttığı bir aydır. Bu ay; tutulan oruçları, kılınan teravihleri, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet, bereket  ve günahlardan arınma ayıdır.

         Ramazan; hasta gönüllere şifa, bereketli ellere hayır, kırgın gönüllere huzur, dalalete batmış kalplere hidayet, veren bir ayıdır. Mümin; Ramazan ayında oruç, zekat, sadaka, hayır, namaz, teravih, zikir, tövbe, istiğfar, Kuran okuma, mukabele ve vaazu nasihat dinleme, iftar verme, yoksullara yardım gibi güzel davranışlarla dinî hayatını düzene sokar. Ramazanda aldığımız haz ve nefis terbiyesi ile kendimizi adeta çek ederiz. Yenileriz. Arınırız.

İslâmı yaşamanın huzuruna erer. Nefsimizi  terbiye eder, Sabır ve metanetini sağlamlaştırır, Günahlarından temizlenir   affa mazhar oluruz. Ramazan sofraları her türden insanı zengin fakir amir memur işçi işveren vs.  Maddî durumu, makam ve vazifesi ne olursa olsun, tüm insanların İftar vaktinin bereketinde aynı sofrada bir araya gelmelerinin insana verdiği hazzı hiç bir şey veremez.

Ramazan ayı arınma ayı olması hasebiyle insanların günah işlenen ortamlardan daha fazla sakınması kaçınması gerekmektedir. Madem ki Ramazan ayı paylaşmaksa iftar sofralarını israf sofralarına dönüşmesine fırsat vermemeliyiz. İftarlarımız, sofralarımız mağdur ve mazlumlarla şenlensin .Bu ayda zengin Müslümanlar ve kuruluşlar iftar ziyafeti yarışına girmekteler. En pahalı lokanta ve restoranlarda, otellerde iftarlar veriliyor. Ne yazık ki buralara hayat boyu fakirlik içinde yaşamını devam ettiren ihtiyaç sahibi insanlar çağırılmıyor. Oysa ki efendimiz davetlerin en fenası zenginlerin çağrılıp, fakirlerin ihmal edildiği davettir buyuruyor.

Üzülerek ifade etmek gerekir ki bazı sorumsuz insanlar sivil toplum kuruluşları Ramazan ayı ile Karnaval kutlamalarını karıştırmaktadır. Türkülerlerle şarkılarla, dans, kimi zaman meddah, oyun ve eğlence ile ramazan gecelerini   heba etmektedirler. Son yıllarda özellikle Büyükşehir’lerde Ramazan ayı farklı bir konsepte büründü. Yurdun pek çok yerinde “Ramazan Etkinlikleri”  Ramazan Eğlenceleri olarak gerçekleşen dine mugayir çeşitli faaliyetler yapılmaktadır

Günahtan tövbe edip arınacağı yerde yapılan eğlence ile bir başka günaha bulaşabilmektedir.

Kuranın Ruhuna Ramazanın mana ve hikmetine uymayan hiç bir etkinlik oyun ve eğlence ramazan olmasa bile meşru gösterilemez.

Ramazan Şerif çeşitli etkinliklerle yaşanmalı ama bunun da bir dozu olmalı. Kültürümüzle, inancımızla bağdaşmayan, Ramazanın ruhu na yakışmayan  konser havasına dönüştürülmemeli..

“Ramazanın manevi atmosferinde mültecileri, yetimleri, yaşlıları ve engellileri hatırladığımız gibi toplumun diğer ihtiyaç sahibi olan kesimlerini de unutmayalım. Gönüller inşa etme niyetimizi her an canlı tutalım. Canhıraş yetiştirdikleri evlatları tarafından Huzurevlerine terkedilen binlerce  yaşlımızı, toplumumuzun emaneti yetimleri, sokak çocuklarımızı, yoksulluğunu belli etmeden onuruyla, izzetiyle yaşayan ihtiyaç sahiplerini, vatanımızın uğrunda canını feda eden aziz şehitlerimizin emaneti olan eşlerini ve yavrularını, terörden dolayı evlerini, yurtlarını, işlerini terk etmek zorunda kalan, maddi ve manevi anlamda zarara uğrayan tüm kardeşlerimizi hatırlayalım. Onların halleriyle hâllenelim, boynu bükük gözü yaşlı kalmalarına izin vermeyelim. Gelin, gönüller yaparak oruçlarımıza güç katalım! Gelin, gönüller yıkarak oruçlarımızı bozmayalım, oruçlarımızı yaralamayalım”(M.G).Ramazanınız mübarek oruçlarınız kabul olsun.

Ahmet Görgülüdiyanetsen33@hotmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.