ADAM OLMAK « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

EKMEKCİ’DEN RAKİPLERİNE TARİHİ ÇAĞRI

GENEL, GÜNDEM, SİYASET, YEREL HABERLER

ADAM OLMAK

Bu haber 13 Nisan 2019 - 18:39 'de eklendi ve 661 kez görüntülendi.

Adam olmak zor iştir dostlar. Eskiden küçük çocuklara büyükler: Büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında çocukların verdikleri ilk cevap. “Adam olacağım” olurdu.

– Çünkü adam olunmadan hiçbir şey olunmazdı onların zihninde. Gerçekte öyle idi. Doktor, Avukat, Mimar Mühendis İş ve Siyaset adamı, Mütahit, Amir Memur vesaire her hangi meslek erbabından birisi olabilirsin… Ama adam olmak ayrı bir değerdir.

– Rahmet ile yaad ediyorum dedem adamlığı hatırlatan bir misal anlatılırdı çocukken bizlere. Bir baba oğlunun davranışlarına karakterine bakar sen adam olmazsın der. Aradan yıllar geçer tahsilini tamamlayan evlat devletinin kendisine hizmet için emanet ettiği makam koltuğuna oturunca yıllar önce babasının kendisine;

– Sen adam olmazsın sözünü hatırlar. Adamlığını göstermek ister aklınca

Hemen emri altındaki adamlarına emri ferman eder onlarda gidip gariban yaşlı babayı apar topar alıp makama çıkarırlar :

-Kibirle koltuğuna kurulan zavallı,

-Hatırılar mısın baba, sen bana bir zamanlar: “SEN ADAM OLMAZSIN” derdin.

Bak şimdi ben (……) oldum der makamını söyler.

Yaşı ile yıllara meydan okuyan baba koltuğuna kurulan evladına tebessüm ederek bakar ve; Evlat Ben sana ……..olman demendim, Her makama gelebilirsin bu gayet normaldir ama adamlık ayrı bir şeydir. Makamın olmuş ama sen yinede adam olmamışsın eğer adam olsaydın bu yaştan sonra babanı emri vaki yaparak ayağına getirmezdin der ve adamlık dersini verir .Anlıyoruz ki adamlık makamla,parayla elde edilecek bir değer değil.

Adamlık adanmışlıktır.

Adam olmak yürek ister,

Adam olmak omurga ister,

Adam olmak cesaret ister,

Adam olmak şahsiyet ister,

Adam olmak karakter ve vefa ister..

Bunlar kayboldu mu adamlık da kaybolur. Siz kendinizi ne kadar adam yerine koyarsanız koyun, onun toplum nezdinde hiç bir kıymeti harbiyesi ve karşılığı yoktur.

“Adam gibi adam “diye tarif edilen, onurlu duruşuyla,efendiliğiyle ağırbaşlılığı ile temayüz eden güzel insanları mumla arar olduk.

Öyle bir insan tipi türedi ki bukalemun gibi renkten renge giriyor, menfaati, makamı, ikbali neyi gerektiriyorsa bakıyorsunuz o duruma uygun pozisyon alıyor. Menfaati için yapmadığı ahlaksızlık ve insanlık dışı davranış tipi kalmıyor. Birilerine yaranmak için atmadığı takla yapmağı ahlaksızlık kalmıyor. Hani bir söz vardır “Yağmur nereye yağarsa tarlayı oraya taşımak” diye günlük aylık yıllık davranış tipleri sergileyebiliyor. Siyasi konjöktüre göre dost ve ahbap seçiyorlar. Dostlarını arkadaşlarını bir çırpıda saf dışı edebiliyorlar. Halden hale karakterden karaktere girebiliyorlar .Kalabalıklar içinde kişiliklerini yapılarını kendilerini gizleyip bir anda dava adamı olup meydana çıkabiliyorlar. Ve toplumda bu tipler ne yazık ki hüsnü kabul görüyor.

Beyler yapmayın bunu ADAM OLUN ADAM… “Ben adamım” diyen herkes adamlık unvanını elde edemez. Fakat adam olmanın gerekli kriterleri vardır. Adam hata yapar, yamuk yapmaz, Adam destek olur çelim atmaz, Adam makam mevki için dostunu yol arkadaşını satmaz, adamlık işi bitinceye kadar değil ömürlüktür,adamlık yürek ister sevgi ister merhamet ister tevazu ister, fedakarlık ister..

Adamlık zor zamanda belli olur. İyi gününde ,makamın servetin, varken herkes senin adamındır. Dar gününde yanında sadece adamlar ve gerçek dostların kalır.

Kibirin, gururun, kendini beğenmenin her türlüsü adamlıktan çıkarır insanı. Zira Allah Teâlâ’nın lutfettiği nimetler, bu nimetleri verene karşı ve onun yaratıklarına daha mütevâzi davranılmasını gerekli kılar. Hem bu nimetlerden faydalanıp hem de Allah’ın kullarına makamını mevkini kullanarak çalım satmak, tepeden bakmak doğrudan doğruya o nimeti verene saygısızlık etmek anlamına gelir ve adamlıktan çıkarır insanı.

Kibir gurur yüzünden ilâhî rahmeti adamlığını yitirmek, insanlara tepeden bakmak felaketlerin en büyüğüdür. İşte bu sebeple ne giyim kuşamda, ne de başka hususlarda kibir ve gurura kapılmamalı, Allah’ın verdiği nimetleri, onun kullarına çalım satmak hava atmak için kullanmamalı insan .

Cüzdanında para olan değil yüreğinde iman ve insanlık olandır adamlık.Marka gözlük,takım elbise, jöleli saçlar ile fıyaka atmak değil, insanların gönlünü fethetmektir adamlık… Hakkı adaleti haykırması gerekirken duvar dibinde saklanıp,tehlike atlatılınca kahraman kesilmek değildir adamlık.

Çevresine toplanan yalaka menfaatçilerin poh pohu ile kendini kaybedenlerin değil,adamlığı ile din dil siyasi ayrımcılık gözetmeden yıkık gönülleri tamir etmek kimsesiz gönüllere girmektir adamlık.

Selam Olsun Adam Gibi Adamlara … 13/04/2019

Ahmet GÖRGÜLÜ

Diyanet-Sen Mersin Şube Bşk

Ahmet Görgülüdiyanetsen33@hotmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.