ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI SUÇU VE CEZASI (TCK 103 MADDE) « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI SUÇU VE CEZASI (TCK 103 MADDE)

Bu haber 05 Nisan 2023 - 13:48 'de eklendi ve 137 kez görüntülendi.

Cinsel istismar suçu Türk Ceza Kanunu’nun 103. Maddesinde düzenlenmiş olup mağduru çocuktur. Türk Ceza Kanuna göre, 18 yaşını doldurmamış kişiler çocuktur. Bedensel teması içeren Çocuğun okşanması, öpülmesi veya failin kendi cinsel organına dokundurtması gibi her türlü hareket istismar kapsamındadır. Kanunda çocukların cinsel istismarı suçu için basit ve nitelikli ayrım yoluna gidilmiştir. Basit istismar suçu çocuğun bedeni üzerinde cinsel arzuların tatmini için cinsel ilişki boyutunda olmayan saldırılardır. Çocuğa karşı yapılan bu hareketlerin devamlılık arz ediyor olması ve ani ve kesik şekilde oluşmuyor olması gerekir. Ancak hareket ani ve kesik hareketler ile gerçekleşiyorsa bu durum hareketin sarkıntılık düzeyinde kalmış olduğunu gösterir. Cinsel istismar suçunun en hafif halidir. Cinsel İstismar Suçunun Cezası;

1- ) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

2-) Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması hâlinde verilecek ceza, istismar durumunda on yıldan, sarkıntılık durumunda beş yıldan az olamaz. (Sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması hâlinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikâyetine bağlıdır)

3-) Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması hâlinde verilecek ceza on sekiz yıldan az olamaz.

4-) Suçun;

a) Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde,
b) İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
c) Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından işlenmesi halinde,
d) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi halinde,
e) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi hâlinde,

yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Cinsel istismarın, birinci fıkranın (a) bendindeki çocuklara karşı cebir veya tehditle ya da (b) bendindeki çocuklara karşı silah kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

5-) Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

Sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması hâlinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikâyetine bağlıdır. Bu durumda mağdurun velisi veya vasisi şikâyetçi olmadıkça soruşturma yapılmaz. Şikâyet hakkı suçun işlenmesi ve şüphelinin öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde kullanmalıdır. Çocuğun cinsel istismarı şikâyet süresi 6 ayı geçirdikten sonra mümkün değildir. Bu durum haricinde meydana gelen cinsel istismar suçu şikâyete bağlı suçlar arasında yer almaz. Savcılık soruşturmayı re’sen yürütür.

Çocukların cinsel istismarı suçu için yargılama yapma görevi “Ağır Ceza Mahkemesi” nindir. Ancak sarkıntılık düzeyinde kalmış çocukların cinsel istismar suçu için yargılama yapma görevi “Asliye Ceza Mahkemesi” nindir.

Cinsel suçlar genellikle ispatı zor olan suçlardır. Bu duruma etki eden birçok faktör bulunmakla birlikte özellikle faillerin bu suçu işlemek için mahrem alanları seçmesi, tanık beyanının bulunmaması ve mağdur üzerindeki toplum baskısı gibi faktörler maddi gerçeğe ulaşılmasına engel olmaktadır. Bunun yanında her suç tipinde görülebileceği gibi cinsel suçlarda da gerek husumet sebebiyle gerekse de başka çıkarlar elde etmek amacıyla iftira atıldığı görülmektedir. Öyleyse delillerin değerlendirilmesinde hassas olunmalı, çelişkilere dikkat edilmeli ve anlatımların hayatın olağan akışına uygun olup olmadığı incelenmelidir. Özellikle; fail ile mağdurun daha önce tanışıklığı, mağdurun açıklamalarının hayatın olağan akışına uygunluğu, yetkili makamlara bildirilmesinde geç kalınması, çelişki içeren beyanlar, direnme ve yardım çağırma olanağı bulunan mağdurun bu olanağı tercih edip etmediği ve benzeri hususlar dikkate alınarak açık açık irdelenmelidir.

Sonuç olarak, yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere Cinsel İstismar Suçu ağır ve hayatın tümüne etki edecek bir suç tipidir. Gerek mağdurun psikolojisi ve hayatında oluşacak zorluklar gerekse toplum vicdanının sağlanması açısından en kısa sürede yasal işlemlere başlanmalı ve bu alandaki sürecin uzman avukatlar aracılığıyla takip edilmesi halinde önemli hak kayıplarının meydana gelinmesi önlenecektir.

AV. FERHAN UÇAR
HUKUKÇU
info@ferhanucar.av.tr
www.ferhanucar.av.tr
Tel: 0 (505) 069 33 06

FERHAN UÇARav_ferhanucar@outlook.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

beyaz tesettür elbiseAyakkabıBot ve çizmeGünlük ayakkabıBot ayakkabı modelleriÇizme ayakkabıTerlik ayakkabıSandaletBabetSpor ayakkabıTopuklu ayakkabıİç giyimMayoÇorapPijama takımıGece elbisesiPlaj giyimGiyimBüyük bedenEtekTrenckottarz eşofman takımları bayanMontGömlekPantolonT-shirtSweatshirtKırmızı elbiselerCeketÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası